Kuchyně
- Marenka
- Příspěvky: 1059
- Registrován: 7.7.2008 18:41
- Bydliště: Čechy
- Kama
- Příspěvky: 10410
- Registrován: 19.2.2008 21:52
To není možné, že nikdo nenapsal celý rok ani jediný použitelný recept ??????
Tak já. Ale, ten opravdu stojí za vyzkoušení........
Švédský sypaný:
3 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru
1 prášek do pečiva
smíchat a malinko větší polovinu vysypat do vymazaného a vysypaného pekáčku
2 Mikyšky velké 500ml.....může být i Kefír
1 hrnek cukru
3 vajíčka
smíchat a vylít na hmotu v pekáčku.....poklademe brosve, nebo meruňky, nebo cokoliv a nasypeme druhou polovinu, poklademe plátky másla a mrskneme asi na dvacet minut do vyhřáté trouby na 170 stupňů
pokud zbude, je na druhý den ještě chutnější..........
jó....a je to dávka na velký plech !!!!
Tak já. Ale, ten opravdu stojí za vyzkoušení........
Švédský sypaný:
3 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru
1 prášek do pečiva
smíchat a malinko větší polovinu vysypat do vymazaného a vysypaného pekáčku
2 Mikyšky velké 500ml.....může být i Kefír
1 hrnek cukru
3 vajíčka
smíchat a vylít na hmotu v pekáčku.....poklademe brosve, nebo meruňky, nebo cokoliv a nasypeme druhou polovinu, poklademe plátky másla a mrskneme asi na dvacet minut do vyhřáté trouby na 170 stupňů
pokud zbude, je na druhý den ještě chutnější..........
jó....a je to dávka na velký plech !!!!
- Rancher
- Příspěvky: 2231
- Registrován: 29.7.2008 13:44
Na co nové recepty, když člověk nevyzkoušel ani všechny ty staré?
Nejsem kuchař, ale hlad je občas velkým hybatelem, takže už jsem něco uvařil.
Kdysi jsem v rámci slaměného vdovectví (cca 30 let zpět), kdy už byly sežrány i obrázky potravin z tapet a já zase zapomněl při cestě z práce něco koupit jsem si vzpomněl na pytlík suchého chleba pod stolem na topení.
Santnerka je k knihovně a od té doby miluju tuhlenctu chlebovou polévku. Ale dělám si ji dnes následovně, takže možná Santnerová praví něco jiného.
Chlebovka
Co do toho: chleba přiměřeně, sůl, kmín, určitě i voda, něco sádla, trošku smetany nebo tenkrát kondenzované neslazené mléko, 1 cibule, 1 vejce - tenkrát nebylo a tak jsem si do toho tenkrát dal stařičké TEBI, takže vitamínu B bylo ažaž .
Co s tím: Chleba rozkrájet na kousky nebo rozdrtit a dáme rozvařit do osolené vody s kmínem. Vody ale přidávat jen tolik, aby byla cca řídká krupičná kaše.
Rozvařenou chlebovou plpu propasírovat na cibulku zpěněnou na sádle, malinko za promíchávání přismahneme, nandáme zpět do hrnce, přidáme vodu, smetanu a do vřící polévky rozškvrdláme vejce.
Možná jenom vzhledem k tomu, že miluju chleba je to pro mne mňamka.
Nejsem kuchař, ale hlad je občas velkým hybatelem, takže už jsem něco uvařil.
Kdysi jsem v rámci slaměného vdovectví (cca 30 let zpět), kdy už byly sežrány i obrázky potravin z tapet a já zase zapomněl při cestě z práce něco koupit jsem si vzpomněl na pytlík suchého chleba pod stolem na topení.
Santnerka je k knihovně a od té doby miluju tuhlenctu chlebovou polévku. Ale dělám si ji dnes následovně, takže možná Santnerová praví něco jiného.
Chlebovka
Co do toho: chleba přiměřeně, sůl, kmín, určitě i voda, něco sádla, trošku smetany nebo tenkrát kondenzované neslazené mléko, 1 cibule, 1 vejce - tenkrát nebylo a tak jsem si do toho tenkrát dal stařičké TEBI, takže vitamínu B bylo ažaž .
Co s tím: Chleba rozkrájet na kousky nebo rozdrtit a dáme rozvařit do osolené vody s kmínem. Vody ale přidávat jen tolik, aby byla cca řídká krupičná kaše.
Rozvařenou chlebovou plpu propasírovat na cibulku zpěněnou na sádle, malinko za promíchávání přismahneme, nandáme zpět do hrnce, přidáme vodu, smetanu a do vřící polévky rozškvrdláme vejce.
Možná jenom vzhledem k tomu, že miluju chleba je to pro mne mňamka.
- Kama
- Příspěvky: 10410
- Registrován: 19.2.2008 21:52
- Hanulka21
- Příspěvky: 3649
- Registrován: 19.2.2008 18:58
- Bydliště: Orlické hory
u nás byla zase oblíbená tato polévka a bylo to poslední jídlo co jedl Mirek a chtěl ji ještě v polospánku než než ho jeden neschopný lékař uspal na stálo... uvařit!
uděláme jíšku, buď na sucho či řídkou..podle toho co jsme doma našli za tuk, olej či sádlo v lednici, osmažili, přidali kmín a pepř a hodili na to jedno vajíčko a rychle zamíchali..udělali se cucky a pak jsme dolili vodou, povařili a dosolili podle potřeby..rychlá...levná...říkali jsme ji hadrová nebo cárová polévka..někdy jsem do ní nakrájela ještě pórek ..polkévka byla za 15 minut na stole...
uděláme jíšku, buď na sucho či řídkou..podle toho co jsme doma našli za tuk, olej či sádlo v lednici, osmažili, přidali kmín a pepř a hodili na to jedno vajíčko a rychle zamíchali..udělali se cucky a pak jsme dolili vodou, povařili a dosolili podle potřeby..rychlá...levná...říkali jsme ji hadrová nebo cárová polévka..někdy jsem do ní nakrájela ještě pórek ..polkévka byla za 15 minut na stole...
- Hanulka21
- Příspěvky: 3649
- Registrován: 19.2.2008 18:58
- Bydliště: Orlické hory
- Kama
- Příspěvky: 10410
- Registrován: 19.2.2008 21:52
Tvarohová vánočka:
------------------------
250g tvarohu
150g másla
150g cukru
2 vejce
1 vanilkový cukr
pytlík rozinek
hrst mandlí
citronová kůra
0,5 dcl mléka
2 lžíce Rumu
2 prášky do pečiva
500g hladké mouky
Udělat těsto, splést vánočku, do předehřáté trouby, péct aspoň 45minut.
Zase jiná chuť, než kynutá, je vláčnější.......
------------------------
250g tvarohu
150g másla
150g cukru
2 vejce
1 vanilkový cukr
pytlík rozinek
hrst mandlí
citronová kůra
0,5 dcl mléka
2 lžíce Rumu
2 prášky do pečiva
500g hladké mouky
Udělat těsto, splést vánočku, do předehřáté trouby, péct aspoň 45minut.
Zase jiná chuť, než kynutá, je vláčnější.......
- jazylka
- Příspěvky: 1394
- Registrován: 26.3.2010 16:50
- Bydliště: Malé Karpaty
- Kama
- Příspěvky: 10410
- Registrován: 19.2.2008 21:52
- Rancher
- Příspěvky: 2231
- Registrován: 29.7.2008 13:44
Kamová, rozumí Vona vůbec pečení a Rumu? Proč se prodává rumová tresť pro ty, kdo tam tu vůni prostě potřebujou.Kama píše:Taky si myslím, že se ten Rum při pečení zbytečně vypaří...teda, jaksi nesplní své poslání.....
Teda pokud tím nemyslela, že dvě lžičky jdou do těsta a zbytek půlčáku se zbytečně vypaří při pečení
Kamová, Kamová. Že vona je vyděšená z tohohlenc?
http://zpravy.idnes.cz/manzele-chteli-k ... _krimi_jba
- Kama
- Příspěvky: 10410
- Registrován: 19.2.2008 21:52
Zdarec Rančííííí....
Ty bláho, tolik škody.....myslím na tom Rumu. To jim nemůžem odpustit a když, tak těžko .
Oni ti od Kolína, jak se jen trošku potkají, hned by si jenom hráli. Tu na vláček, tu na schovku, ale zacházet s Rumem, to teda ani náhodou.....
Víš, my Moraváci( a Slezané) máme k těmto druhům tekutin jiný vztah, takový vřelejší bych řekla a proto tě ujišťuji, že vypařováním Rumu u pečení cukroví jsem de fakto myslela to samé, co ty.
Mimochodem, už jsi někdy pekl Opilého Izidora????
Ty bláho, tolik škody.....myslím na tom Rumu. To jim nemůžem odpustit a když, tak těžko .
Oni ti od Kolína, jak se jen trošku potkají, hned by si jenom hráli. Tu na vláček, tu na schovku, ale zacházet s Rumem, to teda ani náhodou.....
Víš, my Moraváci( a Slezané) máme k těmto druhům tekutin jiný vztah, takový vřelejší bych řekla a proto tě ujišťuji, že vypařováním Rumu u pečení cukroví jsem de fakto myslela to samé, co ty.
Mimochodem, už jsi někdy pekl Opilého Izidora????
- Rancher
- Příspěvky: 2231
- Registrován: 29.7.2008 13:44
- Hanulka21
- Příspěvky: 3649
- Registrován: 19.2.2008 18:58
- Bydliště: Orlické hory
- Kama
- Příspěvky: 10410
- Registrován: 19.2.2008 21:52
-
- Příspěvky: 476
- Registrován: 6.1.2012 21:51
- Kama
- Příspěvky: 10410
- Registrován: 19.2.2008 21:52
- lea
- Příspěvky: 6991
- Registrován: 3.12.2009 22:55
- Bydliště: Praha
- Rancher
- Příspěvky: 2231
- Registrován: 29.7.2008 13:44
- Kama
- Příspěvky: 10410
- Registrován: 19.2.2008 21:52
- Beta
- Příspěvky: 3974
- Registrován: 3.9.2013 23:45
Bůček zapečený s jogurtem a křenem.
Na užší plátečky bůčku
nakydej jogurtík s křenem,
stáčej plátečky do štůčku,
nesmí být potřeny džemem!
Štůčky postav do pekáčku,
jogurtu zbytečky polej,
vypékej vše v troubě, žáčku,
nemusíš mít k tomu olej.
Brambůrky, příloha chutná,
politá výpekčkem z masa,
ochutnat jídlo, věc nutná
věř, že to jídlo je klasa.
ZKOPÍROVÁNO Z MAILU:
Zdá se vám kombinace bůčku a jogurtu šílená? Pak jste na velkém omylu. Když totiž jogurt
smícháte s křenem jako naše čtenářka Pavla Holomková a bůček necháte jen pozvolna péct,
zachutná tahle dobrota celé rodině!
Zastánci zdravé a dietní stravy si teď asi trhají vlasy na hlavě, pokud ale zrovna nedržíte
žádnou dietu, jednou za čas se zhřešit určitě smí – obzvlášť, když si pak zajdete na dlouhou
procházku, abyste kalorie dostali zase z těla ven. Recept je navíc tak jednoduchý, že jej
zvládne opravdu úplně každý!
Na 4 porce potřebujete:
• 1,5 kg hezky prorostlého bůčku bez kosti,
• 250 g strouhaného nebo čerstvého křenu,
• 600 ml bílého jogurtu,
• 400 g brambor a sůl.
Stejně jako je málo ingrediencí, tak je jednoduchý i postup.
Bůček nejprve nakrájejte na asi 1–1,5 silné plátky.
Pokud si chcete ušetřit práci a slzy při strouhání křenu, kupte si ten už nastrouhaný ve skleničce. V misce jej smíchejte s bílým jogurtem, množství záleží jen na vás – někdo rád křenu hodně, jiný méně, takže radši křen přidávejte postupně.
Jednotlivé plátky bůčku osolte, potřete vrstvou křenového jogurtu a zarolujte. Takto vytvořené rolky pak dávejte vedle sebe do pekáčku, který není potřeba ničím vymazávat.
A pokud netrváte na krásně utažených roládkách, nemusíte je ani ničím zavazovat. Zbyla-li vám část jogurtu, navrstvěte jej prostě a jednoduše ještě navrch.
Když jsou všechny plátky pomazané a vyskládané v pekáčku, dejte je péct při 170 stupních Celsia asi 1,5 hodiny do trouby. Maso se krásně propeče, pustí všechen tuk, a jak nám napsala Pavla Holomková, ani tato šťáva nepřijde vniveč: „Když už vám to všechno tak nádherně z
plechu vymetou, tak na plechu zbude úžasné čisté vypečené sádlo s křenem, které je na čerstvé kousky chleba jako dělané – pokud nebudete dost rychlá, možná to bude to jediné, co vám zbude na ochutnání.“
V neděli jsem recept vyzkoušela, všem chutnal. Při pečení jsem však malinko přilévala vodou, připalovalo by se to. Jen mám menší připomínku - k jogurtu bych přidala trochu smetany na šlehání, celkově je jídlo jogurtem malinko nakyslé, ale nikomu to vůbec nevadilo.
nakydej jogurtík s křenem,
stáčej plátečky do štůčku,
nesmí být potřeny džemem!
Štůčky postav do pekáčku,
jogurtu zbytečky polej,
vypékej vše v troubě, žáčku,
nemusíš mít k tomu olej.
Brambůrky, příloha chutná,
politá výpekčkem z masa,
ochutnat jídlo, věc nutná
věř, že to jídlo je klasa.
ZKOPÍROVÁNO Z MAILU:
Zdá se vám kombinace bůčku a jogurtu šílená? Pak jste na velkém omylu. Když totiž jogurt
smícháte s křenem jako naše čtenářka Pavla Holomková a bůček necháte jen pozvolna péct,
zachutná tahle dobrota celé rodině!
Zastánci zdravé a dietní stravy si teď asi trhají vlasy na hlavě, pokud ale zrovna nedržíte
žádnou dietu, jednou za čas se zhřešit určitě smí – obzvlášť, když si pak zajdete na dlouhou
procházku, abyste kalorie dostali zase z těla ven. Recept je navíc tak jednoduchý, že jej
zvládne opravdu úplně každý!
Na 4 porce potřebujete:
• 1,5 kg hezky prorostlého bůčku bez kosti,
• 250 g strouhaného nebo čerstvého křenu,
• 600 ml bílého jogurtu,
• 400 g brambor a sůl.
Stejně jako je málo ingrediencí, tak je jednoduchý i postup.
Bůček nejprve nakrájejte na asi 1–1,5 silné plátky.
Pokud si chcete ušetřit práci a slzy při strouhání křenu, kupte si ten už nastrouhaný ve skleničce. V misce jej smíchejte s bílým jogurtem, množství záleží jen na vás – někdo rád křenu hodně, jiný méně, takže radši křen přidávejte postupně.
Jednotlivé plátky bůčku osolte, potřete vrstvou křenového jogurtu a zarolujte. Takto vytvořené rolky pak dávejte vedle sebe do pekáčku, který není potřeba ničím vymazávat.
A pokud netrváte na krásně utažených roládkách, nemusíte je ani ničím zavazovat. Zbyla-li vám část jogurtu, navrstvěte jej prostě a jednoduše ještě navrch.
Když jsou všechny plátky pomazané a vyskládané v pekáčku, dejte je péct při 170 stupních Celsia asi 1,5 hodiny do trouby. Maso se krásně propeče, pustí všechen tuk, a jak nám napsala Pavla Holomková, ani tato šťáva nepřijde vniveč: „Když už vám to všechno tak nádherně z
plechu vymetou, tak na plechu zbude úžasné čisté vypečené sádlo s křenem, které je na čerstvé kousky chleba jako dělané – pokud nebudete dost rychlá, možná to bude to jediné, co vám zbude na ochutnání.“
V neděli jsem recept vyzkoušela, všem chutnal. Při pečení jsem však malinko přilévala vodou, připalovalo by se to. Jen mám menší připomínku - k jogurtu bych přidala trochu smetany na šlehání, celkově je jídlo jogurtem malinko nakyslé, ale nikomu to vůbec nevadilo.
- Kama
- Příspěvky: 10410
- Registrován: 19.2.2008 21:52
- Beta
- Příspěvky: 3974
- Registrován: 3.9.2013 23:45
- Kama
- Příspěvky: 10410
- Registrován: 19.2.2008 21:52
- Beta
- Příspěvky: 3974
- Registrován: 3.9.2013 23:45
- Kama
- Příspěvky: 10410
- Registrován: 19.2.2008 21:52
- lea
- Příspěvky: 6991
- Registrován: 3.12.2009 22:55
- Bydliště: Praha
- baaari
- Příspěvky: 889
- Registrován: 21.2.2008 15:22
- Bydliště: matka měst
- Rancher
- Příspěvky: 2231
- Registrován: 29.7.2008 13:44
- Hanulka21
- Příspěvky: 3649
- Registrován: 19.2.2008 18:58
- Bydliště: Orlické hory
- Kama
- Příspěvky: 10410
- Registrován: 19.2.2008 21:52
- Beta
- Příspěvky: 3974
- Registrován: 3.9.2013 23:45
- baaari
- Příspěvky: 889
- Registrován: 21.2.2008 15:22
- Bydliště: matka měst
tak,sice s ročním zpožděním,ale přece!:-)
KUŘE L-CE-SCHU - 10 porcí
--------------------
2500 g KUŘE
150 g KUŘECÍ JÁTRA
500 g PÓREK
150 g OLEJ
200g HOUBY
100 g MANDLE
1 dl BÍLÉ VÍNO
SOLAMYL,CHILLI,SŮL
kuře nakrájíme na kostičky,posypeme solamylem a dáme odležet
pórek orestujeme na oleji,přidáme ostatní,mírně podlijeme,okořeníme a dusíme do měkka
KUŘE L-CE-SCHU - 10 porcí
--------------------
2500 g KUŘE
150 g KUŘECÍ JÁTRA
500 g PÓREK
150 g OLEJ
200g HOUBY
100 g MANDLE
1 dl BÍLÉ VÍNO
SOLAMYL,CHILLI,SŮL
kuře nakrájíme na kostičky,posypeme solamylem a dáme odležet
pórek orestujeme na oleji,přidáme ostatní,mírně podlijeme,okořeníme a dusíme do měkka