Honzíkova vegetariánská kuchařka
Napsal: 9.8.2014 15:04
Ahoj, chtěl bych přispět receptem, který všem v čajovně kde pracuji chutnal. Trochu indie nikdy neuškodí
Zeleninové bhaji
Bhaji jsou populární indické kuličky se zeleninou a cizrnovou moukou. Tento recept je známý převážně v jižní Indii, kde se jídlo dělá více kořenité. Indové tyto kuličky často jedí v ulicích k čaji nebo kávě. Bhaji mohou být lehkou svačinkou nebo hlavní chod s přílohou.
Na bhaji budete potřebovat:
cizrnová mouka 200 – 500 g,
jedlá soda 2 lžičky,
mletý koriandr 2 lžičky, čerstvý koriandr (balíček),
garam masala, kurkuma, chilli – koření po jedné lžičce,
cibule 250 g, dva menší pórky, květák 200 g,
olej na smažení (řepkový), sůl, pepř
tři až pět vajec, vývar nebo vodu
Omáčka:
jogurt 500 g, česnek (dva stroužky),
sůl, pepř, kurkuma, máta (balíček)
Jako první byste si mohli připravit brambory a květák, které se vám budou vařit, zatímco můžete dělat bhaji nebo omáčku. Brambory oškrábejte, rozporcujte a vařte se solí a kurkumou patnáct až dvacet minut. Kontrolujte je však každým pět minut. Květák (jen růžičky), vařte bez soli asi sedm minut. Vývar z květáku si nechte na bhaji.
Do větší mísy prosejeme vše sypké a smícháme. Do směsi přidáme nakrájenou cibuli, pórek a předem uvařený květák, najemno nasekaný koriandr (nechte si trochu na zdobení). Podle potřeby přidáte vývar, dochutíte a vytvoříte kuličky. Vůbec nevadí, že z nich bude vyčnívat pórek. Kuličky smažíte ve vysoké vrstvě oleje ve woku nebo fritéze. Smažte do zlaté až hnědé barvy asi jednu až dvě minuty. Vajíčko, v bhaji obsažené, by se mělo náležitě tepelně upravit.
Omáčku připravíte smícháním bílého jogurtu, prolisovaného česneku, špetky kurkumy, pepře a soli. Část máty nakrájejte na drobno a smíchejte s jogurtem. Při podávání omáčku ozdobte snítkou máty.
Recept je z mých webovek odkaz tady http://www.vegestrava.cz/zeleninove-bha ... u-omackou/
Děkuji a mějte se hezky!
Zeleninové bhaji
Bhaji jsou populární indické kuličky se zeleninou a cizrnovou moukou. Tento recept je známý převážně v jižní Indii, kde se jídlo dělá více kořenité. Indové tyto kuličky často jedí v ulicích k čaji nebo kávě. Bhaji mohou být lehkou svačinkou nebo hlavní chod s přílohou.
Na bhaji budete potřebovat:
cizrnová mouka 200 – 500 g,
jedlá soda 2 lžičky,
mletý koriandr 2 lžičky, čerstvý koriandr (balíček),
garam masala, kurkuma, chilli – koření po jedné lžičce,
cibule 250 g, dva menší pórky, květák 200 g,
olej na smažení (řepkový), sůl, pepř
tři až pět vajec, vývar nebo vodu
Omáčka:
jogurt 500 g, česnek (dva stroužky),
sůl, pepř, kurkuma, máta (balíček)
Jako první byste si mohli připravit brambory a květák, které se vám budou vařit, zatímco můžete dělat bhaji nebo omáčku. Brambory oškrábejte, rozporcujte a vařte se solí a kurkumou patnáct až dvacet minut. Kontrolujte je však každým pět minut. Květák (jen růžičky), vařte bez soli asi sedm minut. Vývar z květáku si nechte na bhaji.
Do větší mísy prosejeme vše sypké a smícháme. Do směsi přidáme nakrájenou cibuli, pórek a předem uvařený květák, najemno nasekaný koriandr (nechte si trochu na zdobení). Podle potřeby přidáte vývar, dochutíte a vytvoříte kuličky. Vůbec nevadí, že z nich bude vyčnívat pórek. Kuličky smažíte ve vysoké vrstvě oleje ve woku nebo fritéze. Smažte do zlaté až hnědé barvy asi jednu až dvě minuty. Vajíčko, v bhaji obsažené, by se mělo náležitě tepelně upravit.
Omáčku připravíte smícháním bílého jogurtu, prolisovaného česneku, špetky kurkumy, pepře a soli. Část máty nakrájejte na drobno a smíchejte s jogurtem. Při podávání omáčku ozdobte snítkou máty.
Recept je z mých webovek odkaz tady http://www.vegestrava.cz/zeleninove-bha ... u-omackou/
Děkuji a mějte se hezky!