Bůček zapečený s jogurtem a křenem.
Napsal: 31.3.2014 13:50
Na užší plátečky bůčku
nakydej jogurtík s křenem,
stáčej plátečky do štůčku,
nesmí být potřeny džemem!
Štůčky postav do pekáčku,
jogurtu zbytečky polej,
vypékej vše v troubě, žáčku,
nemusíš mít k tomu olej.
Brambůrky, příloha chutná,
politá výpekčkem z masa,
ochutnat jídlo, věc nutná
věř, že to jídlo je klasa.
ZKOPÍROVÁNO Z MAILU:
Zdá se vám kombinace bůčku a jogurtu šílená? Pak jste na velkém omylu. Když totiž jogurt
smícháte s křenem jako naše čtenářka Pavla Holomková a bůček necháte jen pozvolna péct,
zachutná tahle dobrota celé rodině!
Zastánci zdravé a dietní stravy si teď asi trhají vlasy na hlavě, pokud ale zrovna nedržíte
žádnou dietu, jednou za čas se zhřešit určitě smí – obzvlášť, když si pak zajdete na dlouhou
procházku, abyste kalorie dostali zase z těla ven. Recept je navíc tak jednoduchý, že jej
zvládne opravdu úplně každý!
Na 4 porce potřebujete:
• 1,5 kg hezky prorostlého bůčku bez kosti,
• 250 g strouhaného nebo čerstvého křenu,
• 600 ml bílého jogurtu,
• 400 g brambor a sůl.
Stejně jako je málo ingrediencí, tak je jednoduchý i postup.
Bůček nejprve nakrájejte na asi 1–1,5 silné plátky.
Pokud si chcete ušetřit práci a slzy při strouhání křenu, kupte si ten už nastrouhaný ve skleničce. V misce jej smíchejte s bílým jogurtem, množství záleží jen na vás – někdo rád křenu hodně, jiný méně, takže radši křen přidávejte postupně.
Jednotlivé plátky bůčku osolte, potřete vrstvou křenového jogurtu a zarolujte. Takto vytvořené rolky pak dávejte vedle sebe do pekáčku, který není potřeba ničím vymazávat.
A pokud netrváte na krásně utažených roládkách, nemusíte je ani ničím zavazovat. Zbyla-li vám část jogurtu, navrstvěte jej prostě a jednoduše ještě navrch.
Když jsou všechny plátky pomazané a vyskládané v pekáčku, dejte je péct při 170 stupních Celsia asi 1,5 hodiny do trouby. Maso se krásně propeče, pustí všechen tuk, a jak nám napsala Pavla Holomková, ani tato šťáva nepřijde vniveč: „Když už vám to všechno tak nádherně z
plechu vymetou, tak na plechu zbude úžasné čisté vypečené sádlo s křenem, které je na čerstvé kousky chleba jako dělané – pokud nebudete dost rychlá, možná to bude to jediné, co vám zbude na ochutnání.“
V neděli jsem recept vyzkoušela, všem chutnal. Při pečení jsem však malinko přilévala vodou, připalovalo by se to. Jen mám menší připomínku - k jogurtu bych přidala trochu smetany na šlehání, celkově je jídlo jogurtem malinko nakyslé, ale nikomu to vůbec nevadilo.
nakydej jogurtík s křenem,
stáčej plátečky do štůčku,
nesmí být potřeny džemem!
Štůčky postav do pekáčku,
jogurtu zbytečky polej,
vypékej vše v troubě, žáčku,
nemusíš mít k tomu olej.
Brambůrky, příloha chutná,
politá výpekčkem z masa,
ochutnat jídlo, věc nutná
věř, že to jídlo je klasa.
ZKOPÍROVÁNO Z MAILU:
Zdá se vám kombinace bůčku a jogurtu šílená? Pak jste na velkém omylu. Když totiž jogurt
smícháte s křenem jako naše čtenářka Pavla Holomková a bůček necháte jen pozvolna péct,
zachutná tahle dobrota celé rodině!
Zastánci zdravé a dietní stravy si teď asi trhají vlasy na hlavě, pokud ale zrovna nedržíte
žádnou dietu, jednou za čas se zhřešit určitě smí – obzvlášť, když si pak zajdete na dlouhou
procházku, abyste kalorie dostali zase z těla ven. Recept je navíc tak jednoduchý, že jej
zvládne opravdu úplně každý!
Na 4 porce potřebujete:
• 1,5 kg hezky prorostlého bůčku bez kosti,
• 250 g strouhaného nebo čerstvého křenu,
• 600 ml bílého jogurtu,
• 400 g brambor a sůl.
Stejně jako je málo ingrediencí, tak je jednoduchý i postup.
Bůček nejprve nakrájejte na asi 1–1,5 silné plátky.
Pokud si chcete ušetřit práci a slzy při strouhání křenu, kupte si ten už nastrouhaný ve skleničce. V misce jej smíchejte s bílým jogurtem, množství záleží jen na vás – někdo rád křenu hodně, jiný méně, takže radši křen přidávejte postupně.
Jednotlivé plátky bůčku osolte, potřete vrstvou křenového jogurtu a zarolujte. Takto vytvořené rolky pak dávejte vedle sebe do pekáčku, který není potřeba ničím vymazávat.
A pokud netrváte na krásně utažených roládkách, nemusíte je ani ničím zavazovat. Zbyla-li vám část jogurtu, navrstvěte jej prostě a jednoduše ještě navrch.
Když jsou všechny plátky pomazané a vyskládané v pekáčku, dejte je péct při 170 stupních Celsia asi 1,5 hodiny do trouby. Maso se krásně propeče, pustí všechen tuk, a jak nám napsala Pavla Holomková, ani tato šťáva nepřijde vniveč: „Když už vám to všechno tak nádherně z
plechu vymetou, tak na plechu zbude úžasné čisté vypečené sádlo s křenem, které je na čerstvé kousky chleba jako dělané – pokud nebudete dost rychlá, možná to bude to jediné, co vám zbude na ochutnání.“
V neděli jsem recept vyzkoušela, všem chutnal. Při pečení jsem však malinko přilévala vodou, připalovalo by se to. Jen mám menší připomínku - k jogurtu bych přidala trochu smetany na šlehání, celkově je jídlo jogurtem malinko nakyslé, ale nikomu to vůbec nevadilo.